Update 1: Brazil, Buenos Aires en Uruguay!
Door: Luc
Blijf op de hoogte en volg Luc en lis
29 Januari 2009 | Uruguay, Montevideo
Daar zijn we dan eindelijk. Twee weken na vertrek zijn we aangekomen in Montevideo, Uruguay. Het klinkt iets exotischer dan het is, aangezien we vandaag de hele dag al in de regen zitten. Een ideale dag dus om even een stukje te schrijven.
Twee weken geleden kwamen we ´s avonds laat aan in Rio de Janeiro. Stomende, vochtige hitte waren ons deel, dus op de luchthaven hebben we onze warme Europese outfit maar snel vervangen door een zomerse Zuid-Amerikaanse variant; teenslippers en een zwembroek. In de taxi bleek al snel dat Portugees uit de mond van onze chauffeur niet erg veel lijkt op het beetje Spaans dat wij (lees Lis) wel verstaan. Al doen voetbalnamen het altijd goed, welke taal je ook spreekt. Op alles wat tussen Cruijff en Sjaak Polak ligt werd dan ook heftig geknikt.
Vooraf waren we door alle verhalen een beetje huiverig voor de (on-)veiligheid in Rio. Persoonlijk hebben we hier weinig van gemerkt, al kun je aan de politie wel zien dat ze meer lijken op zwaar bewapende paramilitairen dan op Bromsnor de veldwachter. Iedere geldautomaat wordt dan ook door minstens 2 zwaarbewapende rambo´s bewaakt, waarschijnlijk niet voor niets...In de drie dagen dat we in Rio zijn geweest hebben we zoveel mogelijk proberen te zien: het beroemde christusbeeld op de Corcovado, Maracana (eens het grootste voetbalstadion er wereld), de favella´s (van een afstandje; betreden is nogal gevaarlijk gezien de betonnen muren eromeen om zwerfkogels op te vangen) en de stranden van Ipanema en de Copacobana (inclusief Ronaldo´s en Romario´s in spe). Ik heb mezelf de schande van een potje mee ballen maar bespaard; er leek weinig behoefte aan een noeste stofzuiger op het middenveld opgeleid bij Brevendia 3 en Taurus 2...
Onze eerste busreis van de trip leidde van van Rio naar Foz de Iguazu om de gelijknamige watervallen te bezoeken. Een klapband, rauwe condonbleu en 24 uur later kwamen we in Iguazu aan om ons tweede hostel gerund door ´Anwar de Palestijn´ te betrekken. Na vastgesteld te hebben dat er geen Iraelisch bloed door onze aderen stroomt waren we meer dan welkom om het pand te betreden. De cordonbleu had inmiddels voor ons beiden het ongewenste effect, waardoor we voor de eerste maal onze meegenomen farmacie hebben moeten aanspreken tijdens ons bezoek aan de watervallen. Dames en heren, vergeet Niagara, Victoria of andere so called watervallen: Iguazu is ongeevenaard!!! De watervallen zijn met stip het meest indrukwekkende natuurverschijnsel wat we ooit hebben gezien. Ontelbaar veel watervallen kletteren van ca. 80 meter omlaag. We zijn met een bootje onder het vallende water doorgevaren, wat de kracht pas echt tot je laat doordringen. Een erg mooie ervaring.
Na Iguazu zijn we doorgereisd naar Buenos Aires in Argentinie, wat als je door je oogharen kijkt meer weg heeft van Madrid dan van een Zuid-Amerikaanse stad. BA leeft enorm en er is op ieder moment van de dag wel iets te doen. In 4 dagen tijd hebben we op ons gemakkie de hotspots van BA afgestruind: het plein van de dwaze moeders, graf van Evita Peron, de volkswijk La Boca met haar kleurrijke huisjes en stadion van de Boca Juniors (La Bombenera!), tango op straat en last but not least: enorme hompen vlees op de barbeque! De Argentijnen zijn erg geinteresseerd en vertellen je in een mix van vooral spaans en een beetje engels, meestal ongevraagd, van alles over hun land. Zo zijn we door een een plastisch chirurg en zijn vrouwelijke patient (!?!) een avond/nacht lang door BA gesleept om allerlei plekken te bezoeken de we gezien MOESTEN hebben. Met de nadruk op moesten, it was an offer we couln´t refuse...we hebben uiteraard ook de fout gemaakt om over de Falklands te praten ipv de Malvinas (spaanse benaming). Die paar eilandjes liggen hier blijkbaar nog erg gevoelig...
Momenteel zijn de de Rio de la Plata overgestoken naar Uruguay, op zoek naar de zon icm stranden. Helaas is dit nog niet echt gelukt, aangezien we de laatste dagen vooral regen en wind hebben gezien. Zoals gezegd zitten we nu al 3 dagen in Montevideo. Voor eventuele toekomstige bezoekers van deze stad: stap na aankomst uit de bus, ga naar de Mercado del Puerto, gooi hier voor bijna niets een halve koe en een fles wijn naar binnen en neem de bus naar een andere stad. Niet echt veel te beleven hier, al moet gezegd worden dat die Mercado del Puerto voor carnivoren een echte aanrader is. We zijn nu allebei nog aan het bijkomen van onze ´lunch´. Echt bekrompen met vlees en wijn kun je die Uruguayanen niet noemen...
Morgen gaan we naar Punto del Esta, het Saint-tropez van Zuid-Amerika, naar het schijnt...hopelijk zit het weer een beetje mee en kunnen we onze melkflessen verwisselen voor een wat zomerse tint.
Begin februari keren we terug naar BA en 6 februari vliegen we naar Ushuaia; de meest zuidelijke stad ter wereld. Kunnen we onze winterkleding weer van stal halen, het schijnt er koud te zijn...
Hasta luego!!!
29 Januari 2009 - 20:59
Wouter:
Joosten en Lis,
Krijg spontaan zin om zelf op vakantie te gaan. Geniet ervan!
Wouter
29 Januari 2009 - 22:11
Pieter:
Nice going you two!
Blijf genieten, dan maak ik ondertussen Amsterdam onveilig ;-)
Take care! -
30 Januari 2009 - 06:32
Miek:
Klinkt allemaal super hoor jongens, en Lizzie, netjes op schema hoor met die mailtjes ;-)
Geniet ervan daar, en als jullie die zon gaan vinden, stuur em dan maar ook een beetje deze kant op...
Geniet ervan!
XXX -
30 Januari 2009 - 07:51
Maria:
Aan jullie verhaal en de foto's te zien is het inderdaad wel heel geweldig allemaal en kan ik begrijpen dat jullie niet zo vaak in een internetcafe zitten, maar het duurde toch wel èrrug lang! Maar geniet vooral en verdoe je tijd niet teveel achter een comp. Zou graag een paar daagjes meegaan en dan weer terug. Heel veel plezier! Maria. -
30 Januari 2009 - 08:15
Anne:
Hé daar!
Superleuk om te lezen en zien wat jullie allemaal meemaken! Ook goed om te horen dat jullie Rio hebben kunnen bekijken zonder beroofd te worden! Veel plezier! (ik zit momenteel netjes op kantoor bij AOB Compaz;-))
xx Anne -
30 Januari 2009 - 10:38
Jens:
Joestuh, wat een mooie verhalen (en foto's) allemaal! Ik wil ook :-)! Heb ter compensatie maar alvast een trip naar Californie geboekt ;-)! -
30 Januari 2009 - 16:00
Lau:
Wat klinkt dit allemaal heerlijk jongens! Ik ben jaloers.... :-(
Geniet van al dat moois en ik smacht alweer naar het volgende verhaal.
Liefs x -
30 Januari 2009 - 17:19
Roel:
Hey Luc en Liske,
Veel plezier in zuid amerika, maar zo te zien gaat dat wel lukken. Geniet ervan.
31 Januari 2009 - 08:38
Agnes:
Waaaaaaaauw,
'k zou direct met jullie willen ruilen!
En die watervallen........!!!!!
Ga zo door, en
"bonne chance" -
31 Januari 2009 - 15:53
Hanneke:
WOW! goed verhaal! en die fotos zijn ook mooi, met name van die watervallen. hopelijk pak je nog wat goeie zonuren voor je naar het zuidste zuiden gaat. wie weet is er daar een psycholoog-met-patiente die jullie mee op sleeptouw neemt...;-)
grtjs hanneke -
01 Februari 2009 - 08:42
Ria & Ger:
Wat ons betreft mag het bij jullie af en toe best een buitje regenen als ......wij dan tenminste ....zo'n schitterend reisverhaal met foto's krijgen(gemeen hé). Nee, kruip maar niet steeds achter de computer, maar geniet van alles om jullie heen en pas goed op elkaar.
PS Misschien kunnen jullie wel in de bijlage van een mailtje, zo af en toe wat warmte en zon sturen, want het is hier ontzettend koud. -
02 Februari 2009 - 12:15
Marlou:
Waaaah!! Leuk leuk leuk wat jullie allemaal doen! Krijg heimwee naar dat alles, veel plezier in het zuiden!! Kus, Marlou -
04 Februari 2009 - 15:55
Josien:
he lis en luc,
wat geweldig zon trip van drie maanden, en super leuke landen. de fotos geven al een goede indruk, het is zo mooi daar en lekker warm (met soms buien).
als jullie terugkomen (als;)) toch effe bij elkaar langsgaan.
liefs josien -
09 Februari 2009 - 19:59
Laura:
Hey lis en luc!
Waaauw wat klinkt t gaaf allemaal! Je schrijft leuk luc! Hele mooie foto's ook!
Even iets praktisch: Wanneer komen jullie precies terug? Yves en ik hebben straks namelijk een tijdelijk logeeradres nodig, dus ik hoop dat we jullie kunnen/mogen lastigvallen..;)
Maar nu eerst: geniet ervan en blijf vooral stukjes schrijven!
Liefs, Lau -
10 Februari 2009 - 16:26
Emile En Annie:
Hallo Luc en Liske,
Fantastische tijd brengen jullie door in Zuid-Amerika! De natuur, steden, de contacten en het eten.... ik ben jaloers; zeker als ik naar buiten kijk: een gure wind waait de sneeuw zo hard om het huis dat de verwarming uitvalt... en Annie heeft het al zo koud!
Wij wensen jullie nog een heel fijne tijd toe en.... Luc, alvast proficiat met je verjaardag, morgen..... drink er maar eentje op namens ons in Belfeld!
groetjes van Annie en Emile
10 Februari 2009 - 19:26
Ria & Ger:
Er is er één jarig hoera...hoera. Luc, van harte PROFICIAT met je 27 ste. Als jullie dit lezen zit waarschijnlijk jullie 5-daagse gletsjertocht op het zuidelijkste puntje van de wereld er op (inside information). Daar ergens in de kou hebben jullie Luc's verjaardag gevierd. Heel apart .... en hopelijk hebben jullie genoten. We zijn erg benieuwd naar de verhalen. Liefs Ria & Ger -
11 Februari 2009 - 06:38
Tante Nellie:
Hallo Luc en Liske.
Luc van Harte gefeliciteerd met je verjaardag. Wel heel bijzonder om je verjaardag zover van huis te vieren.Nog heel veel plezier.Groeten uit een koud Deurne. -
11 Februari 2009 - 20:04
Wouter:
Joosten, gefeliciteerd met je verjaardag. Maak er een mooie dag van!
Wouter